Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Πολωνία

Η αντι-κομμουνιστική υστερία συνεχίζεται στην Ανατολική Ευρώπη. Την περασμένη Παρασκευή (8 Σεπτεμβρίου), ένα μαυσωλείο αφιερωμένο στους Σοβιετικούς στρατιώτες που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου κατεδαφίστηκε στην πόλη Trzcianka της Πολωνίας.
Το μνημείο ανεγέρθηκε μεταξύ 24 Απριλίου και 15 Αυγούστου 1945 για να τιμήσει τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πέθαναν κατά την απελευθέρωση της πόλης και ήταν ο τάφος μελών των σωμάτων 56 στρατιωτών. Σ 'αυτό βρισκόταν η επιγραφή: "Αιώνια δόξα στους ήρωες,που έπεσαν στη μάχη ενάντια στους γερμανούς εισβολείς για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας!"
Η κατεδάφιση του μαυσωλείου, που είχε κατ 'επανάληψη ζητηθεί από τον Krzysztof Czarnecki, δήμαρχο της Trzcianka και μέλος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, ένα συντηρητικό,εθνικιστικό κόμμα στην Πολωνική κυβέρνηση, θα έπρεπε να γίνει βάσει των νόμων «αποσύνδεσης» εγκριθεί από το πολωνικό κοινοβούλιο 22 Ιούνη, 2017 , που περιλαμβάνει την αφαίρεση οποιασδήποτε αναφοράς στον κομμουνισμό στα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των δρόμων, πλατειών και γεφύρων, την άρνηση των δημόσιων χώρων σε εκδηλώσεις που προωθούνται από τις οργανώσεις που επικαλούνται τον κομμουνισμό, και τη καταστροφή των 469 Σοβιετικών μνημείων. Ωστόσο, ο εν λόγω νόμος, όπως κατήγγειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα ,δεν προέβλεπε την καταστροφή των νεκροταφείων πολέμου, που προστατεύονται από διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Πολωνίας το 1994, και, κατά συνέπεια, το μαυσωλείο δεν θα έπρεπε να καταστραφεί. Ως εκ τούτου, η πολωνική κυβέρνηση έπρεπε να δικαιολογήσει την κατεδάφιση δηλώνοντας ότι έχει γίνει αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή χωρίς όμως να βρουν σώματα ή μέλη νεκρών στρατιωτών, και με αυτόν τον τρόπο αφαίρεσαι  το μαυσωλείο από τα μητρώα τάφων και νεκροταφείων και έτσι να το εντάξει στο νόμο της αποσύνδεσης.

Έτσι, την Παρασκευή γύρω στις 12:00 μπουλντόζες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, έχουν φτάσαν  στο μνημείο, το οποίο είχε ήδη πρόσφατα βανδαλισθεί με συνθήματα και σχέδια, και από το οποίο είχε αφαιρεθεί ένα  κόκκινο αστέρι που υπήρχε στην κορυφή
Οι εργασίες κατεδάφισης προκάλεσαν την άμεση οργή από τις ρωσικές αρχές, και ιδίως το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε δήλωση δυσαρέσκεια.
Η κατεδάφιση του μαυσωλείου Trzcianka αποτελεί μέρος της πιο γενικής λειτουργίας της παραποίησης της ιστορίας του 20ου αιώνα, η οποία διεξάγεται όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου, εκμεταλλευόμενοι με δόλο την έννοια ολοκληρωτισμός, μακριά από την ιστορική αλήθεια, προωθούν του σοσιαλισμού με τον φασισμό (όπως συνέβη πρόσφατα κατά τη διάρκεια της Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ) ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με ανεκτικότητα, αν όχι ανοιχτά, στην καταστροφή των 250 μνημείων και ενός μεγάλου μέρους των επηρεασμένων τοπωνυμίων αφιερωμένων σε νεκρούς ήρωες για την απελευθέρωση της Πολωνίας από το φασισμό.
Δεν θα είναι αρκετό  το να καταστρέψουν τα μνημεία ή να αλλάξουν το όνομα κάποιων δρόμων,τόπων για να αποκρύψουν την ιστορία εκείνων των εκατομμυρίων στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για να ελευθερώσουν την Ευρώπη από το φασισμό και αυτή η πολωνική κυβέρνηση θα έκανε καλά να το θυμηθεί.

                                                                                                                       Χρήστος Αιγάλεω