Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017



Erasmus+,European goodwill cup 

ή εκπαιδεύοντας τους νέους στα μέτρα του καπιταλισμού

 Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το σχολείο μας θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus +. Έγινε μια συνάντηση μεταξύ διευθυντή και όσων γονέων ήθελαν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα. Φανταζόμουν ότι το πρόγραμμα αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με το φοιτητικό, δηλ. ανταλλαγή μαθητών  και φοίτηση σε κάποιο σχολείο του εξωτερικού και με τη σκέψη ότι αυτό θα βελτίωνε το επίπεδο της ξένης γλώσσας του παιδιού και ότι η συναναστροφή του απευθείας  με άλλες κουλτούρες θα βελτίωνε τον τρόπο σκέψης αποφάσισα να πάω να παρακολουθήσω αυτή την ενημέρωση.
 Δυστυχώς όμως καμιά σχέση δεν έχει με την εκπαίδευση όπως ο περισσότερος κόσμος την έχει στο μυαλό του. Δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα καθαρά μαθησιακό, εκπαιδευτικό με παρακολούθηση μαθημάτων σε κάποιο σχολείο της χώρας που θα επισκευτεί το παιδί αλλά ως επί το πλείστον για παροχή δωρεάν-εθελοντικής εργασίας σε κρατικές δομές και σε ΜΚΟ. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τους φορείς που είναι χορηγοί του προγράμματος αλλά και από το επίσημο όργανο του Erasmus+ το οποίο αναφέρει:
«Συγκεκριμένα στον τομέα της Νεολαίας, το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, άτυπες ομάδες, άτομα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νεολαίας να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε προγράμματα Ανταλλαγής Νέων, να υλοποιήσουν Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά σεμινάρια, διακρατικές συναντήσεις. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη, τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον τομέα της Νεολαίας.»
 Η ίδια εθελοντική εργασία θα παρέχεται από τους μαθητές και στην Ελλάδα ,σε δήμους, ΚΑΠΗ, εκκλησία ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες με τη μορφή συνεντεύξεων που θα παίρνουν οι μαθητές από ευπαθείς ομάδες πχ άνεργους, αστέγους, κλπ. με σκοπό τη χρήση των στοιχείων από τις παραπάνω εταιρείες και φυσικά με μηδενικό κόστος για αυτές.
 Σκοπός λοιπόν του προγράμματος κατά βάθος δεν είναι η εκπαίδευση με την έννοια της μόρφωσης αλλά η εκπαίδευση των νέων στην απλήρωτη εργασία, στον γενικευμένο εθελοντισμό χωρίς κανένα κριτήριο και ειδικότερα χωρίς κρίση γιατί υπάρχει η ανάγκη για εθελοντισμό και τι τη δημιούργησε, η υποταγή στους νόμους της αγοράς και η μη αμφισβήτηση της ΕΕ και της καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής της.

                                                                             ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ