Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

                    Οταν είναι ο άνθρωπος στο επίκεντρο 

Αφορμή για το άρθρο είναι η δήλωση-παραίνεση του αμερικανού προέδρου προς τους πολίτες των πολιτειών που θα πληγούν από τον τυφώνα Ιρμα να προστατέψουν τον εαυτό τους με ιδία μέσα.
Αν και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα τα επίσημα στοιχεία για το πέρασμα  της «Ιρμα», έχουμε τα στοιχεία από το περσυνό πέρασμα του «Μάθιου».
Στις ΗΠΑ πέντε τουλάχιστον επίσημα οι νεκροί και πάνω από 800.000 σπίτια χωρίς ρεύμα με 2.000.000 ανθρώπους να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με δικά τους μέσα.
Στην Αιτή μια από τις φτωχότερες χώρες της περιοχής πάνω από 840 νεκροί και αμέτρητες ζημιές σε σπίτια και παραγωγή
Μόνο η Κούβα δεν είχε κανένα θύμα και αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο ή «θέλημα θεού», πάντα η Κούβα σε κάθε φυσική καταστροφή έχει τις λιγότερες απώλειες από όλα τα κράτη που πλήττονται στην περιοχή. Και μη ξεχνάμε ότι είναι μια χώρα που βρίσκεται σε διεθνή οικονομικό αποκλεισμό.
Όλα αυτά δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη αλλά η επαναστατική κυβέρνηση έχει σαν πρώτο μέλημα το λαό και την προστασία του. Μόλις 2 χρόνια από την επανάσταση χτυπήθηκε η χώρα από τον ισχυρό τυφώνα «Φλώρα» με πάνω από 2.000 νεκρούς.
Από τότε έχει αναπτύξει ένα σύστημα που αποθηκεύει το νερό που πέφτει από τους τυφώνες με αποτέλεσμα και να προστατεύεται αλλά και να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λειψυδρίας που εμφανίζεται κατά περιόδους.
Την εποχή που δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, ο λαός μέσα από τις πολιτικές οργανώσεις του σε συντονισμό με το κράτος κάνουν ασκήσεις προετοιμασίας ώστε να μην υπάρξουν θύματα όταν θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα αυτά.
Πριν τη εκδήλωση του «Μάθιου» έγινε συντονισμένη μετακίνηση από το κράτος πάνω από 300.000 ανθρώπων. Σημαντικό είναι η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος. Όποιος έχει πρόβλημα μεταφέρεται στο σπίτι του διπλανού, πράγμα που μειώνει και το κόστος  της κινητοποίησης. Αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης  βέβαια δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά σε βάθος  χρόνου και με τη καθοδήγηση της επαναστατική κυβέρνησης για το κοινό καλό.
Το σύστημα που έχει αναπτύξει η Κούβα έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ που έχει δηλώσει ότι αν ισχυρότερες οικονομικά χώρες το εφάρμοζαν, τότε  θα είχαμε σχεδόν μηδενικές απώλειες.
Αλλά όταν το σύστημα ενδιαφέρεται για τις αγορές και όχι τον άνθρωπο, τότε θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα και να «τροφοδοτούμε» ανθρωπιστικές οργανώσει και ΜΚΟ για να απαλύνουν τον πόνο των θυμάτων