Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Σε ρόλο «λαγού» η ελληνική κυβέρνηση ζητά βιομετρικό φακέλωμα των προσφύγων
  • Μέτρα αποτελεσματικότερης καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων έθεσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
  • Πρότειναν ανάσχεση μεταναστευτικών ροών με δράση του ευρωστρατού
Στο Αμστερνταμ βρέθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, και Αμυνας, Π. Καμμένος, όπου σε μια σειρά από διαβούλια της ΕΕ έθεσαν και το ζήτημα του Προσφυγικού, με τον δεύτερο μάλιστα να υποστηρίζει, εκ μέρους της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το φακέλωμα μεταναστών και προσφύγων, ακόμα και βρεφών, με βιομετρικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο Π. Καμμένος, χτες, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, «τόνισε την ανάγκη χρήσης βιομετρικών στοιχείων, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διασύνδεσή τους με τράπεζες δεδομένων διεθνών οργανισμών, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και τρίτων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα».
Θυμίζουμε, σχετικά, ότι ο Π. Καμμένος έλεγε την Τρίτη στην Αθήνα: «Οσον αφορά την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες τις οποίες έχουν αναπτύξει σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία, παλαιότερα η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ όσον αφορά μία πολύ μεγάλη data base προσφύγων με βιομετρικά στοιχεία». Προσδιόριζε, δε, ως βιομετρικό στοιχείο προς καταγραφή και φακέλωμα την ίριδα του ματιού...
Παραπέρα, χτες, «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της καταγραφής και ταυτοποίησης ασυνόδευτων βρεφών και παιδιών, που δεν καταγράφονται με το ισχύον σύστημα», με πρόσχημα το γεγονός ότι τώρα «υπόκεινται σε απάνθρωπη εκμετάλλευση».
Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, φέρεται να έπαιξε ρόλο «λαγού» στα τέτοια οργουελικά σχέδια, καθώς, όπως επαίρονται οι κυβερνώντες στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, «η πρότασή του για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Αμυνας της Αυστρίας και της Σλοβενίας (σ.σ. η κυβέρνηση της οποίας πρωτοστατεί σε αντιμεταναστευτικά μέτρα). Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ανέφερε ότι θα εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της τακτικής Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Αμυνας τον προσεχή Απρίλιο».
Υπέρμαχος ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική
Εξάλλου, καθώς αντικείμενο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας ήταν και η ανασκόπηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στην Αφρική (Κέρας της Αφρικής, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, περιοχή του Σαχέλ, κρίσιμη ζώνη η αφρικανική ήπειρος για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, τα οποία επιχειρούν να προασπίσουν θέσεις τους εκεί και με στρατιωτικά μέσα, στον ανταγωνισμό τους με άλλα κεφάλαια), ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι στις εντολές ανάπτυξης εκεί ευρωενωσιακών στρατιωτικών δυνάμεων πρέπει να περιληφθούν οι αποφάσεις της πρόσφατης Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ στη Βαλέτα της Μάλτας, για την «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών». Με άλλα λόγια, στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ να διαταχθούν να ...επιλαμβάνονται καραβανιών με πρόσφυγες στην Αφρική.
Σημειωτέον, χτες, έγινε και κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Αμυνας με αυτούς των Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίοι επίσης μαζεύτηκαν στο Αμστερνταμ για την άτυπη εξαμηνιαία συνάντησή τους, το επονομαζόμενο «Gymnich», όπου από ελληνικής πλευράς μετείχε ο Ν. Κοτζιάς. Στο κοινό γεύμα δόθηκαν κατευθύνσεις για τη σύνταξη της περιλάλητης «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ» (ο τρόπος που θα αντιπαρατεθεί στα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων), που θα παρουσιάσει η Μογκερίνι στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιούνη.
Στο «Gymnich», πέρα από την «Παγκόσμια Στρατηγική» συζητήθηκαν χτες και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν. Τέλος, αύριο, Κυριακή, ο Ν. Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν, στην προσπάθεια να προωθήσει και παραπέρα τις μπίζνες ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με περσικά κεφάλαια.