Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό επιδιώκουν Μέρκελ και Νταβούτογλου
Από τη συνάντηση Μέρκελ - ΝταβούλογλουΑπό τη συνάντηση Μέρκελ - Νταβούλογλου
Τη βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιδιώκουν η Μέρκελ και ο Νταβούτογλου, ζητώντας τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ την εμπλοκή της συμμαχίας για την «καταπολέμηση των διακινητών» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».
Παράλληλα, η Μέρκελ εκτόξευσε «βολές» κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι νιώθει «φρίκη για τα δεινά» που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά» εναντίον της πόλης του Χαλεπίου.

Παζάρια στις πλάτες των προσφύγων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στη Συρία και προέκρινε τη ΝΑΤΟική συμμετοχή στις περιπολίες στο Αιγαίο.
Ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων.
Επίσης υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τη φυγή περίπου 30.000 αμάχων, που έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στα κλειστά τουρκικά σύνορα.
«Σχεδόν 30.000 Σύροι είναι τώρα συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως «θα τους δεχτούμε όταν αυτό είναι απαραίτητο», τονίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές με την ιδέα ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα σηκώσει μόνη της «όλο το βάρος» της υποδοχής των Σύρων προσφύγων, κάνοντας σαφές ότι προτίθεται να συνεχίσει τα παζάρια με την ΕΕ, στην πλάτη των προσφύγων και με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της αστικής της τάξης στην περιοχή.