ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Βαρέλι χωρίς πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα
Ομολογείται
ανοιχτά πλέον ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή πρόσθετων
αντιλαϊκών μέτρων, πάνω από τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό
*
|
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πρόσθετη «εξοικονόμηση» 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στους φόρους εισοδήματος και από άλλες παρεμβάσεις «εξοικονόμησης» δαπανών. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, επισημαίνει ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειασθούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και αναλύουμε την κατάσταση», ήταν το σχόλιο του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί σε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή των συνοδευτικών μέτρων. Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στη χτεσινή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, δήλωσε «άγνοια» για το ζήτημα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μάς επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος». Ειδική αναφορά έκανε στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την οποία χαρακτήρισε ως την περισσότερο «αναγκαία». Επιπλέον, σχετικά με τη δυνατότητα «ευελιξίας» λόγω της προσφυγικής κρίσης, είπε πως «συζητάμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να «αναμειγνύουμε τις δύο συζητήσεις».
Χαρακτηριστικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία όσο μεγάλη και αν είναι η μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δε θα είναι βιώσιμο, καθώς απαιτεί «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 10% του ΑΕΠ.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.Σύμφωνα με πληροφορίες:
-- Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών (hedge funds κ.ά.) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά προβληματικών δανείων, με έμφαση βέβαια στα επιχειρηματικά.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η προσέλκυση κεφαλαίων που θα είναι σε θέση να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες και βιώσιμες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, θα συμμετέχουν στα μετοχικά εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες, δηλαδή πρόσφορες για τη μελλοντική ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, χωρίς ακόμη να έχουν υποβληθεί προσφορές.
-- Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταλήξει στην εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση των δανείων, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, που ήδη έχουν περάσει σε «κακές τράπεζες» μετά την εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων (πρώην ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά). Οπως αναφέρεται, οι λειτουργούσες «κακές τράπεζες» έχουν εισπράξει έναντι της μάζας των προβληματικών δανείων που διαχειρίζονται ποσά ύψους 700 - 800 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, στο πλαίσιο της ενιαίας, κεντρικής διαχείρισης, από τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.
-- Παράλληλα, για τη διαχείρισή των «κόκκινων» δανείων, συζητήθηκε η θέσπιση στόχων ανά τραπεζικό όμιλο.
-- Σε σχέση με την πρώτη κατοικία, αναφέρεται πως ο πρόσφατος νόμος σε συνδυασμό με τον «Κώδικα Δεοντολογίας» αποτελεί τον πιλότο για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων. Ο νέος «Κώδικας Δεοντολογίας» αναμένεται το καλοκαίρι.
Τα σενάρια γύρω από το «grexit»
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Bloomberg», ο Β. Σόιμπλε
σε προχτεσινή ομιλία του επανήλθε στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από
την Ευρωζώνη (grexit), σημειώνοντας ότι είχε πει ήδη το 2011 στον τότε
υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, πως η Ελλάδα θα ήταν δύσκολο
να βγει από τη δεινή οικονομική κατάσταση χωρίς το εργαλείο της
υποτίμησης. Αναφέρει, μάλιστα, ότι είχε προτείνει στον Ευ. Βενιζέλο να
εξετάσει το ενδεχόμενο του grexit, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια στο
ελληνικό κράτος.Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σε χτεσινές δηλώσεις του, τόνισε σχετικά πως δεν υπάρχει κάτι προς επιβεβαίωση ή σχολιασμό, καθώς όλα αυτά αφορούσαν το παρελθόν και έχουν μάλιστα ειπωθεί επανειλημμένως από τον Β. Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Εχω πολλές φορές αναφερθεί στην πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που μου διατύπωσε ο Σόιμπλε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Βρόσκλαβ, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin που οργάνωσε η πολωνική προεδρία της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιντνερ».
Ο δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι για να σωθεί η ζώνη Σένγκεν πρέπει όλοι να εφαρμόζουν τους κανόνες της, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα απομόνωσης της Ελλάδας. «Αν πάλεψα για να αποφευχθεί ένα Grexit, δεν το έκανα για να επιτραπεί έξοδος της χώρας από τη Σένγκεν», ανέφερε.