Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΥΕ
Στόχος η αποδυνάμωση της επιρροής της εργοδοσίας
Καλεί τους συνέδρους να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις, το μοναδικό αποκούμπι τους στον κλάδο
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Εμπόριο στην Αθήνα
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Εμπόριο στην Αθήνα
Να εμπιστευτούν το ψηφοδέλτιό της, με σκοπό την αλλαγή του συσχετισμού, καλεί τους αντιπροσώπους στο 37ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ).«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την επιρροή της εργοδοσίας και θα δυνάμωνε την πάλη των εργαζομένων του κλάδου μας», σημειώνει η ΔΑΣ και καλεί κάθε αντιπρόσωπο «να συμβάλει, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και διαφωνίες μπορεί να διατηρεί απέναντι στη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ, στη συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου μας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατ' εντολή των μονοπωλίων».
Στη Διακήρυξή της η ΔΑΣ υπογραμμίζει πως στο Συνέδριο της ΟΙΥΕ, της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης, που είναι προγραμματισμένο για τις 5 και 6 Μάρτη, μπορεί να γίνουν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της αλλαγής του σημερινού συσχετισμού, με την αποδυνάμωση των παρατάξεων της εργοδοτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας και την παράλληλη ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.
Ο καλύτερος σύμμαχος της εργοδοσίας
«Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της τρομοκρατίας μέσα στους εργασιακούς χώρους», καταγγέλλει η ΔΑΣ και σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ γιατί με τη "δράση" τους δεν έχουν συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου, στο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, αλλά για το ακριβώς αντίθετο».
Ανάμεσα στα κατορθώματα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία, η ΔΑΣ απαριθμεί τα παρακάτω: «Φτιάχνουν σωματεία "συνεδρίου", γράφουν κόσμο σε αυτά όχι για να τα μαζικοποιήσουν και να στραφούν ενάντια στην εργοδοσία, αλλά για να εξασφαλίσουν πιο στενή συνεργασία με την εργοδοσία (...) Εχουν στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία, ώστε να παίρνουν ακόμα πιο ευνοϊκές για την εργοδοσία αποφάσεις. Εχουν στόχο και στη ΓΣΕΕ να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού, ώστε η επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης να περνά με τους λιγότερους κραδασμούς».
Η ΔΑΣ αναφέρει ακόμα ότι «οι παρατάξεις του ΜΕΤΑ, της ΠΑΣΚΕ, του ΕΜΕΙΣ, της ΔΑΚΕ στο συνέδριο μπορεί να συγκροτήσουν διαφορετικά ψηφοδέλτια, αλλά στο εργατικό κίνημα η στάση τους ήταν και παραμένει ενιαία. Απέναντι στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο δρουν ενιαία, από κοινού με την εργοδοσία αποκλείουν εργαζόμενους που στήριξε το ΠΑΜΕ σε αρχαιρεσίες, όπως έκαναν στο σωματείο των σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης".
Στην οργάνωση της πάλης ταυτίζονται με την εργοδοσία, μιλάνε για υγιή ανταγωνισμό, για στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την ανάγκη να σωθούν οι επιχειρήσεις μέσω μειώσεων μισθών, υπογραφή ατομικών συμβάσεων, μειωμένων συνολικά δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Μπορεί να γίνει το βήμα!
Στον αντίποδα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις είχαν σταθερό μέτωπο απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία, στα μονοπώλια του κλάδου, στην κυβέρνηση, στην τρόικα και τις αποφάσεις της. «Δώσαμε μάχες μαζί με άλλους συναδέλφους ενάντια στις απολύσεις, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, με αιτήματα να μην γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κ.ά.», αναφέρεται στη Διακήρυξη και η ΔΑΣ προσθέτει:
«Βρεθήκαμε σε χώρους όπου ξέσπασαν αγώνες (Ανακύκλωση Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννίνων, Φωκάς, ΝΟΤΟΣ Θεσσαλονίκης, Δημοσκοπικών Εταιρειών, Καθαριστριών Δημοτικών Σχολείων, Εργολαβικών Συνεργείων στο Πολυτεχνείο - Πανεπιστήμιο κ.ά.). Αντιπαλέψαμε τη γραμμή του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, τις διάφορες συνταγές διαχείρισης που σε καμία περίπτωση δεν θίγουν τα κέρδη και την ιδιοκτησία των μονοπωλίων.
Συμμετείχαμε, κομμάτι και εμείς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ, σε όλες τις δράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αναμφισβήτητα, χωρίς τη δράση του ΠΑΜΕ, τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα ήταν πολύ χειρότερα. Την τριετία αυτή έγινε ακόμα πιο φανερό γενικά και στον κλάδο μας πως το ΠΑΜΕ είναι το μοναδικό στήριγμα που οι εργαζόμενοι μπορούν να βασίζονται στο επίπεδο του συνδικαλιστικού κινήματος».