Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πάνω από όλα οι «δεσμεύσεις» διαμηνύει η κυβέρνηση - Συνεχίζεται η αθλιότητα για τους χιλιάδες ξεριζωμένους

Συνολικά 43.407 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μέχρι τις 8 το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Στην Ειδομένη τουλάχιστον 10.500 ξεριζωμένοι συνεχίζουν να παλεύουν με τις λάσπες, το κρύο και τις απίστευτες στερήσεις. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα «κέντρα φιλοξενίας» όπου κυριαρχεί η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη δεν πρόκειται να υπάρξουν «θεαματικές αλλαγές» και δεν θα «λυθεί το πρόβλημα», ενώ συνεχίζεται η σύγχυση γύρω από την τύχη των προσφύγων και των μεταναστών που με κίνδυνο της ζωής τους πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Στα «κέντρα φιλοξενίας» συνεχίζεται το δράμα των ξεριζωμένων

Στα «κέντρα φιλοξενίας» εμφανίζεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το αποτρόπαιο πρόσωπο των αποφάσεων της ΕΕ που έχει υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σε απάνθρωπες συνθήκες, έρμαια της πείνας και των ασθενειών, χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε εντελώς ακατάλληλες υποδομές.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μέχρι το πρωί της Τετάρτης βρίσκονταν στα νησιά 8.648 πρόσφυγες, στην Αττική 11.936, στην Κεντρική Ελλάδα 1.248 και στη Βόρεια Ελλάδα 21.575.
Οι ροές είναι ασταμάτητες και την Τετάρτη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 600 πρόσφυγες και μετανάστες που παρέλαβε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.
Η κυβέρνηση, για να διαχειριστεί την κατάσταση, προσανατολίζεται στη δημιουργία νέων χώρων εγκατάστασης σε Μαγνησία, Λάρισα, Ιωάννινα, Αττική, Βοιωτία και Δράμα.
Σύμφωνα με όσα είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό η υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά από την Τρίτη προετοιμάζονται επίσης χώροι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να φιλοξενηθούν περίπου 400 πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι της Καβάλας. Σε ό,τι αφορά το χρόνο παραμονής τους αρκέστηκε να πει ότι όλα είναι ρευστά και τα πιθανά σενάρια μπορεί να αλλάξουν.

Δημήτρης Βίτσας: Δεν επέστρεψαν όσοι πέρασαν τη μεθόριο

Στο μεταξύ συνεχίζεται η σύγχυση γύρω από την επιστροφή των περίπου 1.500 προσφύγων που πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Όπως ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας, δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες πέρασαν τη μεθόριο μέσα από ποτάμι και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε «όχι βέβαια, δεν έχει επιστρέψει κανείς» και ανέφερε πως η επιστροφή των προσφύγων μπορεί να γίνει μόνο μέσω της διαπλαστικής οδού.
Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης πως είναι «εγκληματική ενέργεια» η προσπάθεια που έγινε μέσω φυλλαδίου να οδηγηθούν πρόσφυγες στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει σαφέστατη εικόνα» για το τι ακριβώς έγινε και πρόσθεσε «θα το δείτε τις επόμενες μέρες».

Γιάννης Μουζάλας: Πάνω από όλα οι «νομικές δεσμεύσεις»

«Ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί με βάση τις νομικές δεσμεύσεις και όχι την ιδεολογία», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στον «Σκάι», ξεκαθαρίζοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η συγκυβέρνηση θα υλοποιήσει κατά γράμμα την πολιτική που συναποφάσισε με την ΕΕ η οποία εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα.
Επίσης σημείωσε ότι «στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές» και ότι «δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα».
Αναφορικά με την Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η απουσία κρατικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα «ήταν και νομική ανάγκη και πολιτική επιλογή», καθώς σε αντίθετη περίπτωση «θα είναι μια μόνιμη πηγή τριβών με την Ευρώπη και τα Σκόπια». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταδώσει το μήνυμα ότι «στην Ειδομένη όποιος πηγαίνει, πηγαίνει με δική του ευθύνη».
Εκτίμησε επίσης ότι το πολύ σε ένα μήνα η Ειδομένη θα έχει αλλάξει, προαναγγέλλοντας τη συνέχεια της άθλιας κατάστασης που επικρατεί εκεί για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα, έκανε λόγο για στοιχεία που υπάρχουν για το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξαν οργανώσεις που ωστόσο δεν έχουν σχέση με πραγματικούς εθελοντές ή τις ΜΚΟ που βρίσκονται εκεί.