Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΟΗΕ

Νέα έκθεση για εγκλήματα κυανοκράνων

Κυανόκρανοι στην Αφρική (φωτό ΑΡ)Κυανόκρανοι στην Αφρική (φωτό ΑΡ)
Νέα έκθεση ειδικών του ΟΗΕ, που επικαλείται σήμερα το πρακτορείο ΑΡ, καταγράφει τουλάχιστον 69 περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποιήσεις αμάχων σε 10 «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ από κυανόκρανους του Οργανισμού μέσα στο 2015 και ζητεί τη συγκρότηση στρατοδικείων για τη δίκη και τιμωρία των δραστών.
Σχεδόν το ένα τρίτο των καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση αμάχων (μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά και έφηβοι) από κυανόκρανους αφορά την αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (όπου είχαν προ μηνών κατηγορηθεί για βιασμούς παιδιών και εφήβων Γάλλοι κυανόκρανοι).
Δεύτερη περίπτωση χώρας με καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα κυανοκράνων είναι η ΛΔ Κονγκό (όπου αναφέρονται τουλάχιστον 16 τέτοιες περιπτώσεις) και ακολουθούν ανάλογες καταγγελίες για τις αποστολές κυανοκράνων του ΟΗΕ σε Αϊτή, Λιβερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Σουδάν και Κύπρο. Καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση αμάχων από κυανόκρανους έγιναν και για την υβριδική «ειρηνευτική» αποστολή Αφρικανικής Ένωσης - ΟΗΕ στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν φέρεται στη συγκεκριμένη έκθεση να ζητά από τις αρχές χωρών, κυανόκρανοι των οποίων κατηγορούνται για επιθέσεις, να δώσουν γενετικό υλικό των κατηγορουμένων και υπόπτων ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Προτείνει επίσης τη δημιουργία ειδικού ταμείου αρωγής και υποστήριξης των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων από κυανόκρανους.
Υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 100.000 κυανόκρανοι υπηρετούν σε δεκάδες αποστολές του ΟΗΕ σχεδόν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Κατά καιρούς καταγγέλλονται και καταγράφονται σε βάρος κυανοκράνων κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων και πολυποίκιλης εκμετάλλευσης ανηλίκων και ενηλίκων αμάχων, τους οποίους υποτίθεται πως προστατεύουν, με πιο τρανταχτές τέτοιες περιπτώσεις αποστολές κυνοκράνων σε Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ΛΔ Κονγκό και Αϊτή.