Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αβάντα στους σχεδιασμούς για «κοινή θάλασσα» με ΝΑΤΟικό καπέλο... 


«Ικανοποίηση» για το περιεχόμενο των επικίνδυνων αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι
Το γεγονός ότι τα σενάρια «συνδιαχείρισης» του Αιγαίου προωθούνται ακόμα πιο ενεργά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο αρχιπέλαγος - με πρόσχημα το Προσφυγικό και κατόπιν κοινού αιτήματος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας - έρχονται να επιβεβαιώσουν και πληροφορίες από την Αγκυρα, η οποία δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό από τις πάγιες θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης περί «διαφιλονικούμενων ζωνών». Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ο επικίνδυνος χαρακτήρας της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο, η οποία βέβαια εντάσσεται στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας σε όλο το φλεγόμενο τόξο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, από Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Τούρκους αξιωματούχους», που μίλησαν στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η Αγκυρα παραμένει πιστή στη θέση της, την οποία έχει κομίσει και στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις που θα επηρεάζουν τις «νομικές» της θέσεις στο Αιγαίο.
Εμφανίζεται, δε, ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στην πρόσφατη απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ, στις 24/2, για την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές ανάπτυξής της, στοιχείο που - όπως λέγεται - υπήρξε εκ των βασικών όρων που έθεσε η Αγκυρα στα παζάρια στις Βρυξέλλες.
Παραπέρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη «Hurriyet», τόνισαν ότι η απόφαση της 24/2 είναι μόνο το πρώτο από τα τρία στάδια της διαδικασίας. Κατ' αυτούς, το δεύτερο σκέλος εκτυλίσσεται στο διάστημα 29/2 έως 6/3 και αφορά στην καταγραφή των λεπτομερειών για την εφαρμογή των «αρχών» που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της περασμένης βδομάδας. Το στάδιο αυτό δείχνει να είναι το σημαντικότερο για την Αγκυρα, διότι περιλαμβάνει την ακριβή αποτύπωση, επί χάρτου, των περιοχών όπου θα δρα η ΝΑΤΟική δύναμη.«Η αποστολή μπορεί να εκτυλίσσεται ακόμη και αν το δεύτερο στάδιο δεν έχει ολοκληρωθεί σύντομα. Τουρκικά και ελληνικά σκάφη μπορεί εν τω μεταξύ να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα καιόχι σε διαφιλονικούμενα», προσθέτουν οι ίδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι.
Θα ακολουθήσει, σημειώνουν, το τρίτο στάδιο, αυτό της εφαρμογής. Κατά Ελληνες επιτελείς, η ΝΑΤΟική δύναμη θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη περί τα τέλη Μάρτη.
Επιβεβαίωση της «κοινής θάλασσας» βλέπει η Αγκυρα
Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο στο δημοσίευμα της «Hurriyet» είναι και η ικανοποίηση που εκφράζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι διότι - κατ' αυτούς - επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι το Αιγαίο «αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος»...
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι, με την έγκριση του ΝΑΤΟ, ένα «διεθνές σώμα», η SNMG2, απείχε από το να μετατραπεί σε «μέρος» της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Πρόκειται για μία στάση «ικανοποιητική για την Αγκυρα, που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως σύνολο, με σκοπό την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου», πρόσθεταν οι ανωτέρω αξιωματούχοι, εγείροντας π.χ. ως θέμα προς επίλυση ότι - κατ' αυτούς - «επικαλύπτονται» οι χώροι όπου οι δύο πλευρές ασκούν δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.
«Η επίλυση όμως αυτών των ζητημάτων από τη μία ημέρα στην άλλη είναι δύσκολη», αναφέρουν, και προσθέτουν: «Εχουμε καθαρά εξηγήσει στις επαφές μας με τη γερμανική πλευρά ότι δεν θα βοηθούσε αν προσπαθούσαν να επιβάλουν τις διεθνονομικές θέσεις της ελληνικής πλευράς στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Σε ένα τέτοιο φόντο, και ως επίδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους της να υπερασπίσει τις θέσεις της, μπορεί να ιδωθεί η άρνηση της Αγκυρας να δώσει διπλωματική άδεια ώστε η φρεγάτα «Bonn» - η ναυαρχίδα της SNMG2 - να μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τη φρεγάτα έχει εκφράσει επιθυμία να επισκεφθεί η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, και να μεταβεί ενδεχομένως με αυτήν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα υπουργός θα επισκεφτεί τη φρεγάτα στις 5 και 6/3 και πιθανόν να επισκεφτεί τη Λέσβο.
Παζάρια και στην Αθήνα
Σημειωτέον, αυτά και άλλα ζητήματα συζητιούνται αυτές τις μέρες και στην Αθήνα, στο παζάρι των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποιους συμβιβασμούς, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Αιγαίο.
Αυτό το χαρακτήρα είχαν οι επαφές, προχτές, στο υπουργείο Εξωτερικών, του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Φ. Σινιρλίογλου, ο 60ός γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών χτες, αλλά και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά.
Για τις 8/3, άλλωστε, προγραμματίζεται και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με μετάβαση του Αλ. Τσίπρα στη Σμύρνη και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου. Μένει, ωστόσο, ανοιχτό ένα ενδεχόμενο «αναβολής» του, αν τα σπάσουν μία μέρα πριν στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.